Search

GREAT RIDES & STAYS!
Fab Ads
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
XT225 rear brake not working #145742 07/27/19 10:15 PM
Joined: Jul 2018
Posts: 17
J
Jrigdo710 Offline OP
Junior Member
OP Offline
Junior Member
J
Joined: Jul 2018
Posts: 17
We just replaced the rear brakes on 1993 xt225, now the brake doesnít even work. We took it off twice and tried putting it on different ways, and when pressure is applied it doesnít work. The piece inside the brake thatís supposed to turn just stays flat. The spring is tightened as much as possible, we just donít understand

Re: XT225 rear brake not working [Re: Jrigdo710] #145743 07/27/19 10:45 PM
Joined: Jan 2004
Posts: 5,901
Muniac Offline
Platinum Member
*****
Offline
Platinum Member
*****
Joined: Jan 2004
Posts: 5,901
As I recall, there's a cam in there which pushes the top of the shoes outward toward the drum. It's a very simple mechanism. A rod (from the cam) comes through the drum backing plate where there is a lever attached. This is pulled via a rod when pressing on the brake pedal causing the cam to rotate slightly. As for the drum, it's a cast iron sleeve pressed into the hub.

Is the drum sleeve worn excessively?
Did the rear brake work before you took it apart?
Does the lever rotate and move the cam?
Are the lobes on the cam worn off (or down)?
Did you reinstall the drum backing plate properly?

You can post some photos here which would help.


Evolve & Simplify
Be There or Be Nowhere! A Few Adventures & Video
Re: XT225 rear brake not working [Re: Jrigdo710] #145744 07/28/19 12:30 AM
Joined: Jun 2013
Posts: 3,346
peejman Offline
Platinum Member
*****
Offline
Platinum Member
*****
Joined: Jun 2013
Posts: 3,346
As Muniac says, it's a pretty simple mechanism. The splined shaft moves a lever that pushes the pads out against the drum. If that's working like it should, perhaps it's so far out of adjustment that the pads aren't touching the drum.


This shall pass, be still and know.
2006 XT225, UNI filter, ProTaper bars, MSR handguards, SS front brake line, Shinko 241's.
Re: XT225 rear brake not working [Re: Jrigdo710] #145768 08/01/19 11:16 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 339
Selden Offline
Member L3
*****
Offline
Member L3
*****
Joined: Mar 2016
Posts: 339
Originally Posted By: Jrigdo710
We just replaced the rear brakes on 1993 xt225, now the brake doesnít even work. We took it off twice and tried putting it on different ways, and when pressure is applied it doesnít work. The piece inside the brake thatís supposed to turn just stays flat. The spring is tightened as much as possible, we just donít understand


I assume this means that you removed the wheel, and examined the new brake shoes. Are you sure they were the correct parts? Can you elaborate on "The piece inside the brake thatís supposed to turn just stays flat"? A photo would help.



While the wheel is off, you should be able to move the brake lever by hand to see if the cam pivots and the shoes move. Other than wrong parts or mis-assembly, there isn't much that can go wrong with a rod-operated drum brake, a technology that goes back to the stone age of motorized vehicles.


Don't fix it if it ain't broke, don't break it if you can't fix it.

Web & Site Search
Google
 
Custom TO Customer
Specialty Resource
Fab Ads
Boardcaster Updates

Board Upgrade: Board upgrade to V7.7.3 has been completed on Monday Feb 3rd 2020. Ride safely. Enjoy the new software!

Who's Online Now
0 registered members (), 67 guests, and 0 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
ShoutChat Box
Comment Guidelines: Do post respectful and insightful comments. Don't flame, hate, spam.
Top Posters(All Time)
Reggie 11,645
alexd 5,915
Muniac 5,901
Moto Psycho 4,684
Az4x4 4,430
peejman 3,346
kris 2,366
Paul49 1,814
Doc250 1,643
JerryH 1,522
Forum Statistics
Forums38
Topics16,016
Posts143,603
Members5,383
Most Online279
Dec 6th, 2019
Newest Members
TXxt225, Eyesenish, Nunny, doggie, JDon2whls
5383 Registered Users
February
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3